Cena WTI sa stabilizovala nad 94 USD

04.11.2013 Celý región

Bangkok 4. novembra (TASR) - Cena americkej ropy sa stabilizovala nad hranicou 94 USD za barel (159 litrov) po tom, ako ku koncu minulého týždňa klesla takmer o 1,80 USD, keď trhy stále reagovali na pokles dopytu po rope v USA. Ten viedol k výraznému rastu zásob. Za celý mesiac klesla cena ropy o viac než 7 %. Informovala o tom agentúra AP.

Americké ministerstvo energetiky v minulom týždni oznámilo, že zásoby ropy za predchádzajúci týždeň vzrástli o 4,1 milióna barelov, čo je výraznejší rast než čakali analytici. Tí predpokladali rast o 3,5 milióna barelov. Za päť týždňov sa ropné zásoby v USA zvýšili o viac než 25 miliónov barelov. Pod rast zásob sa veľkou mierou podpísali jesenné odstávky rafinérií z dôvodu údržby. Podľa analytikov by sa však dopyt po rope mal v nasledujúcich týždňoch opätovne zvýšiť.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri vzrástla v dopoludňajších hodinách v Bangkoku o 8 centov na 94,69 USD (70,11 eura) za barel. Na záver piatkového obchodovania (1. 11.) klesla cena WTI o 1,77 USD na 94,61 USD/barel. Bola to najnižšia uzatváracia cena WTI za posledné štyri mesiace.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 44 centov na 106,35 USD za barel.
 

Vyberte región